fbpx Sparen op lange termijn | Vidalis Overslaan en naar de inhoud gaan

Financiële levensplanning

Sparen op lange termijn

Sparen op lange termijn

Bij langetermijnsparen spaart u, net zoals bij pensioensparen, voor na uw carrière. De fiscus voorziet een belastingsvoordeel van 30 procent. U dient in geval van een lopend hypothecair krediet wel rekening te houden met het feit of uw fiscale korf hiermee al niet voldoende gevuld is, en u dus nog ruimte heeft om aan langetermijnsparen te doen. Bent u niet zeker, dan kunnen wij dat voor u nakijken. Zo weet u hoeveel u nog kan sparen aan een maximaal rendement.

Het sparen op lange termijn verloopt via een verzekeringscontract. In functie van de beschikbare ruimte voor het fiscaal voordeel wordt een bepaald bedrag afgesproken waarbij ook rekening wordt gehouden met uw beroepsinkomen.

De verzekeringsmaatschappij waarbij u aan langetermijnsparen doet verzekert u dan van een minimumopbrengst voor uw stortingen. Deze minimumrente wordt meestal aangevuld met een variabele rentebonus of winstdeelname, die echter niet gegarandeerd is.

Spaarplan voor uw (klein)kinderen

Er zijn verschillende oplossingen voor ouders en grootouders die hun (klein)kinderen een extra spaarpotje gunnen. Dat kan natuurlijk met een gewone zicht- of spaarrekening maar er bestaan ook specifieke spaarplannen voor uw kinderen of kleinkinderen.

In dat geval verloopt het kinderspaarplan via een spaarverzekering die bepaalde garanties inbouwt die niet beschikbaar zijn bij klassieke bankproducten. Denk maar aan:

  • behoud van controle over de spaarverzekering
  • kiezen voor een extra overlijdenswaarborg waardoor uw (klein)kind een vast, door u gekozen, bedrag ontvangt indien dit bedrag hoger is dan de spaarreserve.
  • het feit dat de begunstigde pas vanaf een bepaalde leeftijd over het gespaard bedrag kan beschikken

Beleggen met het oog op een potentieel hoger rendement

Ook bij de verzekeringsproducten zijn er beleggingsmogelijkheden met een verschillend risicoprofiel.

Beleggingsproducten Tak 21 bieden kapitaalbescherming en doorgaans min of meer gegarandeerde opbrengsten. Daarnaast zijn er gecombineerde beleggingsverzekeringen die Tak 21 en Tak 23 producten combineren. Tenslotte zijn er ook nog onze Tak 23 beleggingsverzekering zonder eindvervaldag. Deze spaarproducten bieden weliswaar kans op een hoog rendement maar bieden anderzijds geen kapitaalgarantie.